Logo - PyszneBoDomowe.pl

Domowy serek topiony



Domowy serek topiony

 

Jeżeli masz twaróg (nawet trochę zeschnięty) to nadaje się do stworzenia smacznego serka topionego domowym sposobem. Wystarczy na wieczór go zasypać solą i sodą, a rano przeznaczyć na jego przygotowanie pół godzinki. Zostawić serek do stężenia i wieczorem smarować nim dowolne pieczywo.

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg twarogu (biały ser)
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

Twaróg włożyć do miski, posypać solą i sodą. Na noc pozostawić w lodówce. Na drugi dzień ustawić miskę w kąpieli wodnej (ja stawiam na szeroki garnek z gotującą się wodą). Na małym ogniu do miski z twarogiem dodaję pozostałe składniki i mieszam do momentu aż masa w misce osiągnie gęstość śmietany. Wygaszam ogień. Miskę przekładam na stole ze ściereczką i dosmaczam serek kminkiem, kurkumą lub papryką słodką. Mieszam. Przelewam do miseczek. Po zastygnięciu mam serek topiony, doskonały na kanapki. Można na niego kłaść ogórek kiszony czy plaster pomidora. Doskonale smakuje też bez niczego na kanapce lub bułce.

 

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz