Domowy twarożek i serwatka

Domowy twarożek i serwatka

 

  • Składniki:
  • 1,5 litra mleka nie pasteryzowanego (ja kupuję na rynku od gospodarza)
  • kamionkowy garnek
  • gaza metrowa z apteki
  • duże sito

 

Wykonanie:
Mleko przelewam z butelki do kamionkowego garnka, przykrywam gazą i zaciskam na brzegach garnka gumkę recepturkę. Odstawiam całość na kilka dni w ciepłe miejsce np. na parapecie okiennym do skwaśnienia się mleka. W lecie wystarczą 2 dni, a zimą 3 do 4 dni. Na powierzchni utworzy się warstwa kwaśnej śmietanki, którą można zebrać łyżką do kubka. Resztę przelewam do garnka przez sito z wyłożoną gazą. To co zbierze się pod sitem to serwatka, a to co na sicie z gazą to twarożek. Jest on bardzo delikatny i ma maślany smak. Dodane do niego: czosnek, rzodkiewki i szczypiorek stworzą danie śniadaniowe na kanapki. Można twarożek zmieszać ze śmietaną i użyć jako nadzienie do naleśników.

 

Serwatkę przelewam do słoika litrowego i jest ona bazą do zup kwaskowych np. sałatkowej, cytrynowej, czosnkowej, szpinakowej, szczawiowej, żurku, cebulowej…

Z tej ilości mleka uzyskamy ok. 150 g twarożku i ok. 1 litra serwatki.

 

PORADA: Pamiętaj mleko tylko niepasteryzowane nadaje się do produkcji domowego twarożku i serwatki oraz produktów takich jak: zsiadłe mleko, śmietana, masło, maślanka.

 

Z 600 ml domowej śmietanki można ubić ok. 150g masła, a z tego co zostanie płynu po odciśnięciu mamy maślankę ok. 400ml.

 

Smacznego 🙂

 

 

Twarożek

Serwatka

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx