Gulasz drobiowy z dynią i warzywami siostry Faustyny

Jesień dla mnie kojarzy się z dynią. Postanowiłam zrobić gulasz podyktowany przez siostrę Faustynę i muszę stwierdzić, że był nie tylko zdrowy ale i smaczny. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g miąższu z obranej dyni
  • 2 marchwie
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 3 szkl. wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 cm papryczki chili bez ziaren
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filety umyć i oczyścić, pokroić w kostkę, dodać sól,pieprz,paprykę słodką i dokładnie  wymieszać. Następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do miski. Na tej samej patelni zeszklić na oleju obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek. Po chwili dodać dynię pokrojoną w kostkę, marchew obraną i pokrojoną w plastry. Wszystko dusić około 5 minut po czym dodać umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokrojoną w paski. Chwilę smażyć. Przełożyć warzywa wraz z usmażonym kurczakiem do garnka, zalać 3 szkl. wody, dodać opłukaną i odcedzoną soczewicę. Gotować  pod przykryciem 5 minut, po czym dodać obraną i pozbawioną nasion oraz pokrojoną w kostkę cukinię oraz sparzone i pozbawione skórek pokrojone pomidory. Całość gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu doprawić solą, pieprzem,ziołami i przyprawami. Gulasz można jeść jako samodzielne danie lub w połączeniu z kaszą, ryżem , ziemniakami zarówno na obiad lub na kolację. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx