Kotlety schabowe w grzybowej panierce

Kotlety schabowe w panierce grzybowej

Kotlety schabowe w grzybowej panierce

 

Znalazłeś w lesie 5 grzybów i nie wiesz co z nimi zrobić? Dobra rada – najpierw je ususz, a potem zmiel w młynku. Będą bazą na pyszną panierkę do kotletów schabowych albo mogą być składnikiem do wykonania kotletów mielonych lub wykonania sosu grzybowego. Do dzieła!

 

  • Składniki:
  • schab wieprzowy bez kości – ilość zależy od liczby osób
  • sól i pieprz do smaku
  • mielony susz grzybowy
  • bułka tarta
  • 1-2 jajka
  • olej do smażenia

 

 

Wykonanie:
Schab po umyciu i wysuszeniu podzielić na kotlety. Rozbić je cienko przez folię, a potem oprószyć solą i pieprzem obustronnie. Na talerzyk rozbić jajka i rozmącić je widelcem.

 

W drugim pojemniku wymieszać ze sobą susz grzybowy z bułką tartą mniej więcej w proporcjach 1:1. Każdy z kotletów maczać w jajkach, a następnie oblepiać obustronnie w grzybowej panierce. Smażyć na oleju na wolnym ogniu do uzyskania rumianego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlet świetnie smakuje podany na obiad lub ciepłą kolację i polany np. ketchupem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx