Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

 

Kotlety z indyka to danie proste, łatwe w wykonaniu, cieszące oko i podniebienie.

 

  • Składniki:
  • filet z piersi indyka (waga w zależności od ilości osób)
  • plastry żółtego sera (na 1 kotlet 1 plaster)
  • pomidorki koktajlowe
  • ketchup
  • olej rzepakowy do smażenia
  • płatki kukurydziane
  • 1 rozmącone jajko
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:
Filet z piersi indyka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kotlety. Lekko je rozbić pod folią, oprószyć solą i pieprzem. Każdy olejno wkładać do talerza z rozbitym jajem. Panierować w płatkach kukurydzianych i smażyć obustronnie, przy czym po przesmażeniu jednej strony odwracamy kotlet i na stronę już przesmażoną nakładamy plaster sera. Po czym wykładamy gotowy kotlet na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na talerz i na nadtopiony plaster sera dajemy kleks ketchupowy a na to nakładamy pomidorek koktajlowy. Smaczne apetyczne danie może być zjedzone z pieczywem czy też podane z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą i polane sosem np. pomidorowym albo czosnkowym.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx