Krem grzybowy

Zupa krem grzybowy z kluskami lub grzankami to danie wyśmienite,  ocieplające organizm, pachnące lasem i marzeniami za jesiennym grzybobraniem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • ok. 10 dag grzybów mrożonych
  • garść grzybów suszonych
  • 1 śmietana 30 %
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:
Grzyby suszone na noc zamoczyć w wodzie i na drugi dzień ugotować je do miękkości.
Grzyby mrożone delikatnie rozmrozić.  Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę, po czym do tego dołożyć obrane i pokrojone warzywa. Smażyć chwilę , dodać grzyby mrożone. Wszystko smażyć ok. 10 minut. Do garnka wlać ugotowane grzyby suszone wraz z wywarem do tego dolać wodę lub bulion warzywny, dodać zawartość patelni. Całość gotować do miękkości warzyw . Zmiksować zawartość na krem. Dolać  śmietankę uprzednio zaprawioną gorącą zupą, dosmaczyć solą, pieprzem , gałką muszkatołową .
Zupę podajemy z kluskami, lub grzankami wg uznania.     Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx