Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku – przepis. Prosty i szybki przepis na kurczaka w wersji orientalnej, którego można przyrządzić w ok. 30 minut.

 

  • Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz, odrobina startego imbiru
  • 100 ml wody

 

Wykonanie

  1. Kurczaka pokroić w cienkie paski i przełożyć do pojemnika. Dodać oliwę, posiekany czosnek, przyprawić imbirem, curry, słodką papryką, solą, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić na chwilę do lodówki.
  2. Pokroić cebulę w drobną kostkę, a marchew i paprykę w cienkie, krótkie paski.
  3. W międzyczasie gotować ryż.
  4. Kurczaka podsmażyć krótko na patelni, a następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryny, polać 2 łyżkami sosu sojowego i wymieszać wszystko razem. Dolać 100 ml wody, przykryć i dusić aż do odparowania wody, raz po raz mieszając.
  5. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx