Ogórki kiszone w słojach

Ogórki kiszone w słojach

 

Ogórki kiszone własnej roboty przydadzą się do sałatek, zupy ogórkowej, obłożenia kanapek czy po prostu jako zagrycha do kielicha.

 

  • Składniki:
  • ogórki średniej wielkości najlepiej z własnej działki lub kupić te jaśniejsze, są mniej przenawożone
    Na każdy 1 l słój:
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 2 baldachimy kopru
  • 2 laski chrzanu
  • młode liście chrzanu
  • kilka liści wiśni lub czarnej porzeczki
  • 3 ząbki czosnku
  • woda przegotowana

 

Wykonanie:
Ogórki umyć i przebrać. Koper i liście przepłukać. Na dno każdego słoja włożyć po 1 baldachimie kopru, a na to ułożyć pionowo ogórki. Ja układam częścią jasną ogórka do dołu. Między to wypełnić obranymi częściami chrzanu i czosnku oraz liśćmi. Na wierzch włożyć następny baldachim kopru. Tak robię z pozostałymi słojami. Liczę ile ich wyszło i wg tego przegotowuję wodę z solą np. mam 5 słoi to wsypuję 5 łyżek soli na ok. 3 l wody (w czajniku mam wodę przegotowaną i w razie jej braku uzupełniam nią słoje). Gorącą zalewą solną zalewam ogórki, szczelnie zakręcam i przenoszę w chłodne miejsce.
Polecam!

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Dobre bo sprawdzone

1
0
Skomentuj przepisx