Oponki twarogowe

Oponki twarogowe

 

Oponki twarogowe bardzo idealnie nadają się na tłusty czwartek, ale także jako dodatek do po południowej kawy. Można je robić tradycyjnie smażąc w tłuszczu lub piec w piekarniku.

 

  • Składniki:
  • pół kg mąki pszennej
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • 3 żółtka i 1 jajo
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki rumu jasnego lub spirytusu a jak kto nie ma to octu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ćwiartka małego ziemniaka
  • mąka do podsypania
  • 2 kostki smalcu lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania oponek

 

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą. Osobno ubić jaja z cukrami, twarogiem i do tego dodać rozpuszczone ostudzone masło. Do wymieszanej masy dodawać stopniowo wymieszaną mąkę z sodą. Utworzone ciasto odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować wałek, mąkę na podsypkę, stolnicę, szklankę i literatkę (mały kieliszek), obrać ćwierć małego ziemniaka, 2 kostki smalcu lub olej do smażenia.
Ciasto dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na ok. 1 cm grubości. Szklanką wycinam krążki a literatką robię w nich otwór, tak żeby wyszły obręcze. W płaskim garnku roztapiam tłuszcz do którego wrzucam ćwiartkę ziemniaka.
-PORADA- Zawsze tak róbcie przy smażeniu faworków, pączków. Ziemniak spowoduje to, że tłuszcz tak szybka Wam się nie przypali. Do gorącego tłuszczu wkładam oponki i smażę obustronnie na złoty kolor. Potem posypuję je cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

Jeżeli nie chcecie ich smażyć, można piec w temp.180 stopni około 20 minut, wkładając surowe do nagrzanego uprzednio piekarnika.

Smacznego 🙂

oponki serowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx