Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli

Pasta z makreli wędzonej na chleb

 

Kupiłeś makrelę wędzoną i nie wiesz co z nią zrobić? Proponuję przepyszną pastę na kanapki, która może być jedzona na śniadanie, drugie śniadania czy kolację. Jest bardzo zdrowa, bo dodaję do niej rzeżuchę, którą wyhodowałam z ziarenek wysianych na ligninie na parapecie mojego okna. Jeżeli nie lubisz rzeżuchy możesz dodać natkę pietruszki.

 

  • Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • pół słoika pomidorów suszonych w oleju
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu (Przepis na majonez)
  • sól i pieprz
  • bazylia do smaku
  • rzeżucha lub natka pietruszki dowolna ilość wg gustu

 

Wykonanie:

Makrelę wędzoną obrać z ości i skóry. Podzielić na mniejsze części.
Ugotowane na twardo jaja pokroić na mniejszą kostkę. Rzeżuszkę lub natkę pietruszki posiekać na drobno. Odsączyć pomidory i drobno je pokroić. Wszystko razem połączyć. Dodać majonez, sól, pieprz i bazylię. Dokładnie wymieszać na pastę. Jeżeli lubisz to możesz dodać kilka kropel oleju z zalewy od pomidorów. Pasta gotowa do rozsmarowania na kanapkach. Na wierzchu można posypać drobno pokrojoną rzeżuszką lub natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx