Pierogi z kapustą i grzybami

PIEROGI (LUB USZKA) Z FARSZEM Z KAPUSTY KISZONEJ I GRZYBÓW

 

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to nieodzowny dodatek do wigilijnego stołu. Można jeść również polane masełkiem z bułką tartą. Spróbujcie!

 

  • Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • garść grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

Wykonanie farszu:

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Osobno ugotować grzyby uprzednio wcześniej namoczone w wodzie. Przepuścić całość przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Do tego dodać farsz i chwilę przesmażyć. Dosmaczyć solą i pieprzem.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • do 2 szklanki ciepłej wody (w zależności ile mąka zabierze)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajo

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek i dodać w dołek rozmącone jajo, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Odkroić 1/3 ciasta i tą część rozwałkować, podsypując mąkę na ok. 2 mm grubości. Resztę ciasta włożyć do miski i przykryć ściereczką by nie wyschło. Z ciasta rozwałkowanego wycinać literatką kółka, nałożyć farsz i najpierw zawinąć jak mały pierożek, a potem jego końce zespolić i spłaszczyć tak by wyszło uszko. Z 1/3 ciasta wychodzi ok 67 uszek, które są smaczne do barszczu wigilijnego. Pozostałe ciasto partiami rozwałkować i wycinać z niego szklanką większe koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi, których końce odcisnąć widelcem.

 

Surowe pierogi i uszka gotować w osolonym wrzątki z dodatkiem kilku kropel oliwy. Gdy wypłyną to zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia z zimną wodą, a następnie osączamy je na sicie i przekładamy do pojemnika w którym chcemy je zamrozić.

 

Porada: Zamrażam najpierw jedną porcję, potem nakładam następną i tak dalej. Wtedy pierogi i uszka nie skleją się ze sobą.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx