Pierogi z nadzieniem dyniowym

Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Postanowiłam je zrobić z nadzieniem dyniowym połączonym ze smakiem ciasteczek amaretto i serem, uzyskamy  ciekawy smak. Spróbujcie, a nie pożałujecie!. Przepis pochodzi z książki ,,Medycyna i zdrowie”autorstwa E. Klepackiej- Gryz.

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • woda wrząca
  • 1 żółtko
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 kg dyni
  • 200 g dyni marynowanej z octu
  • 200 g ciasteczek amaretto
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wsypujemy mąkę tak aby utworzył się stożek.Na środku robimy dołek i wlewamy w niego pomału kilka kropel wrzątku.  Zarabiamy nożem, dolewamy parę  kropli wrzątku i znowu zarabiamy. Gdy masa zostanie wymieszana z wrzątkiem, pozostawiamy ją do wystygnięcia. Jeżeli  w ciasto można włożyć rękę ,dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się gładkie ( jeżeli jest za kleiste to podsypać trochę mąki). Odstawiamy na bok przykryte ręcznikiem kuchennym by nie wyschło. Wykonanie nadzienia:

Dynię kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek i obieramy ze skóry.Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok.30 min w piekarniku.Upieczoną dynię miksujemy blenderem i mieszamy w misce z kawałeczkami drobno pokrojonej i odsączonej z zalewy dynią marynowaną .Do tego dodajemy drobno pokruszone ciasteczka amaretto. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy  porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zlepiamy smarując brzegi ciasta wodą. Wkładamy pierogi do wrzątku i gotujemy. Gdy wypłyną ,gotujemy jeszcze ok.40-60 sekund, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek amaretto, parmezanem i polewamy rozpuszczonym masłem. Można dodać pozostałą marynowaną dynię.Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx