Pomidorowe śledzie siostry Faustyny

Do świąt jeszcze trochę czasu nam zostało to proponuję już teraz zróbcie te śledzie. Do Wigilii czy na Nowy Rok zdążą się przegryźć i przejść aromatem pomidorów. Włożone do słoi i gorące szczelnie zakręcone, wystudzone, można przechowywać w lodówce nawet  do 6 miesięcy. Smaczne , kruchutkie śledziki obtoczone marynatą pomidorową. Z podanych ilości wyjdzie 5 szt. słoików dżemowych lub 2 szt. słoi 0,9 l. Łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg płatów śledziowych nie solonych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu 10 %
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

Obraną cebulę pokroić na piórka. Przełożyć do większego garnka. Wlać i wsypać pozostałe składniki i zagotować do zeszklenia się cebuli. Płaty śledziowe umyć, odsączyć i pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka z cebulą i marynatą i doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 10 minut. Gorące przekładać do wyparzonych słoi, zakręcić i wystudzić. Przełożyć do lodówki, gdzie mogą stać do 6 miesięcy.  Masz zawsze śledziki pod ręką i sięgasz po nie kiedy tylko masz na nie ochotę.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx