Racuchy owocowe z orzechowym karmelem

Dzisiaj proponuję zrobić pyszne racuszki wzbogacone owocami i orzechowym karmelem. Proste i łatwe do zrobienia. Jeżeli w  domu masz jabłko, banan lub inny owoc a w szafce wyłuskane orzechy włoskie to już możesz przystąpić do dzieła i  je  zrobić na obiad lub podwieczorek, który zadowoli dużych i małych łasuchów. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu lub jak kto nie lubi, to kardamonu
    Składniki na karmel:
  • 100 g drobno siekanych orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek miodu  płynnego lub 2 łyżki miodu gęstego
    Dodatkowo:
  • dowolne owoce( jabłka, banany, gruszki..)
  • olej do smażenia

Wykonanie ciasta:
Żółtka  zmiksować  z miodem a potem dolać do tego mleko, następnie  dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu zmiksować z miękkim masłem.
Osobno ubić pianę z białek ze szczyptą soli i już ręcznie połączyć z ciastem. Do całości dodać pokrojone w kostkę owoce, cynamon lub kardamon i wszystko delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.  Nakładać łyżką placuszki i smażyć na rumiano obustronnie. Racuszki przełożyć na ręcznik papierowy w celu odtłuszczenia, a następnie polać karmelem orzechowym.
Wykonanie karmelu orzechowego:
Na suchej patelni rozpuścić miód i do płynnego karmelu dodać drobno pokrojone orzechy włoskie. Wyłączyć gaz i szybko wymieszać. Porada:  jeżeli nie masz orzechów możesz je zastąpić sezamem, ziarnami dyni lub słonecznika-sposób wykonania karmelu taki sam, tylko do ziaren weź o 2 łyżki więcej miodu.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx