Sernik
Zawsze dziwiłam się jak z tak płynnej masy można upiec puszysty sernik. Do tego z chrupiącą i kokosową skorupką na powierzchni. A jednak można i zawsze się udaje. Zostaje zjedzony do ostatniej kruszynki.
- Składniki na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag margaryny lub masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa twarogowa - 1 kg sera twarogowego (ja biorę „Jan” w wiaderku)
- 0,5 szklanki oliwy
- 2,5 szklanki mleka
- 1 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 jaja
- 4 żółtka
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
Pianka - 6 ubitych białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
Wykonanie ciasta kruchego:
Połączyć składniki i zagnieść. Surowe ciasto nałożyć na spód blachy wyłożony natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylepić również brzegi blachy ciastem na wysokość 1cm. Ciasto mocno ubić ręką (chodzi o to by nie wypłynęła masa twarogowa).
Wykonanie masy twarogowej:
Składniki masy połączyć ze sobą (na końcu dodać mleko, skórkę pomarańczy startą na tarce i rodzynki wcześniej namoczone, odsączone na sicie i obsypane mąką). Masa będzie płynna i dlatego ostrożnie ją wlać na blachę wyłożoną kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Włożyć blachę, podkręcić temperaturę do 180 stopni i piec ok. godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta nałożyć piankę kokosową.
Wykonanie pianki:
Do ubitych na sztywno białek dodawać stopniowo cukier i wiórki kokosowe. Nakładać łyżką ostrożnie na gorące ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec w 180 stopniach C ok. 15 minut.
Sernik wyjąć, wystudzić i można go jeść w takiej postaci albo polać go polewą czekoladową (jak kto lubi).
Wyjdzie z tego prostokątna blacha przepysznego, lekkiego sernika.
Smacznego 🙂