Sernik

Sernik

Sernik

 

Zawsze dziwiłam się jak z tak płynnej masy można upiec puszysty sernik. Do tego z chrupiącą i kokosową skorupką na powierzchni. A jednak można i zawsze się udaje. Zostaje zjedzony do ostatniej kruszynki.

 

  • Składniki na kruche ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
    Masa twarogowa
  • 1 kg sera twarogowego (ja biorę „Jan” w wiaderku)
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
    Pianka
  • 6 ubitych białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Połączyć składniki i zagnieść. Surowe ciasto nałożyć na spód blachy wyłożony natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylepić również brzegi blachy ciastem na wysokość 1cm. Ciasto mocno ubić ręką (chodzi o to by nie wypłynęła masa twarogowa).

 

Wykonanie masy twarogowej:

Składniki masy połączyć ze sobą (na końcu dodać mleko, skórkę pomarańczy startą na tarce i rodzynki wcześniej namoczone, odsączone na sicie i obsypane mąką). Masa będzie płynna i dlatego ostrożnie ją wlać na blachę wyłożoną kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Włożyć blachę, podkręcić temperaturę do 180 stopni i piec ok. godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta nałożyć piankę kokosową.

 

Wykonanie pianki:

Do ubitych na sztywno białek dodawać stopniowo cukier i wiórki kokosowe. Nakładać łyżką ostrożnie na gorące ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec w 180 stopniach C ok. 15 minut.
Sernik wyjąć, wystudzić i można go jeść w takiej postaci albo polać go polewą czekoladową (jak kto lubi).
Wyjdzie z tego prostokątna blacha przepysznego, lekkiego sernika.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx