Zapiekanka z mięsem mielonym

Proponuję na obiad lub obiado-kolację zrobić pyszną, sycącą zapiekankę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 torebka ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 400-500 g mięsa mielonego ( może być wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • kilka plastrów sera żółtego
  • mieszanka przypraw do mięsa mielonego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Ugotowany ryż przestudzić i odłożyć  do miski.  Na patelnię wlać olej, zeszklić   na nim obraną  i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek .Mięso mielone przyprawić solą , pieprzem i mieszanką przypraw. Wymieszać i przełożyć na zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszać, smażyć do zarumienienia. Wlać pomidory z puszki wraz z zawartością.Do tego dolać wino i wszystko dusić odkryte ok. 20 minut. Po 10 minutach duszenia wsypać ugotowany ryż. Wymieszać,posmakować i ewentualnie jeszcze dodać sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wlać do niego zawartość patelni, wyrównać a na powierzchnię zapiekanki włożyć plastry żółtego sera. Piec w 180 stopniach C ok. 25 minut.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx