Dżem jabłkowo dyniowy s. Teresy

Jeżeli macie dynię okrągłą najbardziej pomarańczową i jabłka to proponuję zrobić ten dżem. Jest smaczny do bułek, kanapek, naleśników. Polecam!

  • Składniki
  • 1 kg dyni
  • 1\2 kg jabłek
  • 3\4 szkl. cukru
  • 1\2 szkl. soku z pomarańczy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy *2 łyżki*
  • po 1 łyżeczce* cynamonu i imbiru w proszku*

Wykonanie
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na papier do pieczenia. Wcześniej wyjąć z niej nasiona i zalać je wodą na 1 godz. Potem można nasiona piec w 100 stopniach C, wyłuskać i jeść. Natomiast dynię  piec w 190 stopniach C ok 30 min. Miąższ wydrążyć do garnka. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z dynią. Zalać wszystko sokiem z pomarańczy i gotować 30 min. Zmiksować na mus,, dodać sok z cytryny, cukier, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok 5 min często mieszając. Włożyć do wyprażonych słoi i szczelnie zakręcić. Całość poddać suchej pasteryzacji tzn. gorące , zakręcone słoje przykryć kocem a po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Dżem jabłkowo dyniowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx