Flaczki z boczniaków

Dostałam ładne boczniaki i zrobiłam z nich zupę. Ażeby była bardziej grzybowa dodałam do niej susz mielony z grzybów leśnych i żeby przypominała flaczki, to grzyby pokroiłam wzdłuż i dodałam do zupy długie kluski lane.

  • Składniki:
  • 1 tacka grzybów boczniaków ( 250 g)
  • 1/4 paczki makaronu kluski lane długie
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 kulki pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 l. bulionu mięsnego lub warzywnego
  • sól i pieprz
  •  1 łyżeczka czubrycy albo innej przyprawy
  • olej
  • 2 łyżki suszu grzybów leśnych
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1 mały kubeczek śmietany 12 %
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
W głębokim garnku rozgrzać olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i pieprzem ziarnistym. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby opłukać, odsączyć i pokroić wzdłuż na flaczki .Dodać do zeszklonej cebuli, czosnku i przypraw. Smażyć ok. 5 min. Warzywa obrać i drobno pokroić. Dodać do garn ka. Posolić, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 min. całość zalać bulionem i wrzucić makaron wraz z suszem grzybowym. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 20 min. W razie potrzeby dolać wodę. Mąkę wymieszać ze śmietaną zahartowaną gorącą zupą.  Wlać do garnka, wymieszać by nie było grudek. Chwilę podgotować, wyłączyć, dodać do smaku sól i pieprz oraz natkę zielonej drobno pokrojonej pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx