Gruszki w syropie miodowym z cytryną, nutą imbiru i malin

Uwielbiam gruszki, a w sezonie jesiennym  nie ma dnia bym się nimi nie objadała. W zimie, żeby za nimi nie tęsknić to zamykam moje skarby w słoikach. Żeby miały czerwony kolor to zabarwiam je dodając troszeczkę malin, a żeby ich syrop w zimowe wieczory mnie od środka ogrzał, dodaję cytrynę i imbir. Polecam!

  • Składniki:
  • gruszki
  • imbir
  • cytryny
  • kilka malin ( mogą być mrożone)
  • miód ( ja miałam lipowy)
    *ilość składników zależy od ilości gruszek

Wykonanie:
Przygotuj wysterylizowane i wyparzone słoje 1 l. Gruszki obież ze skóry, podziel na połówki lub ćwiartki ,krojąc je wzdłuż, wykrój  gniazda nasienne.  Cytryny wyparz, dobrze wymyj i pokrój na grubsze plastry, Wrzuć po 2 plastry na dno każdego słoja. Ułóż pionowo w słojach gruszki zachowując ok. 2 cm wolnego od nakrętki. Imbir obierz za pomocą małej łyżeczki, umyj i kilka plasterków upchnij między gruszkami. Wrzuć kilka malin , a na wierzch włóż znowu po 2 plastry cytryny. Zagotuj  wodę, wystudź i połącz letnią wodę z miodem wg smaku i uznania. wymieszaj i zalej tym gruszki. Zakręć i pasteryzuj od chwili wrzenia wody 20 min. Potem przekręć do góry nogami aby dobrze zassać wieczko i przełóż w chłodne miejsce. Tak przygotowane gruszki można jeść ze spodka popijając powstały syrop sam lub dolany do zaparzonej herbaty. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx