Kotlety mielone z piekarnika nr 1

Przepis   jednej z grup kulinarnych zainspirował  mnie do zrobienia w tak nietypowy klopsów z mięsa mielonego. Zrobiłam, wszystko zostało zjedzone i pochwalone jako smaczne. Dziękuję i przekazuję dalej, może ktoś się zainspiruje tym przepisem tak jak ja. Polecam!

  • Składniki:
  • 800g mięsa mielonego
  • 1 jajko surowe
  • 1 bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 3 jajka na twardo
  • 200 g sera żółtego
  • 1/2 szkl .mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • zielony koperek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Ser i jajka na twardo przetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce ze sobą dobrze wymieszać: odciśniętą bułkę, jajko surowe, sól, pieprz, musztardę, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek ,  drobno pokrojoną cebulę  i 1/3 tartego sera żółtego.  Po wyrobieniu masa musi być kleista. Formować kotlety i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dnem od szklanki zrobić wgłębienie na  w środku kotletów. W małej miseczce wymieszać ze sobą: 2/3 tartego żółtego sera ,jaja tarte, majonez, sól, pieprz i drobno pokrojony zielony koperek. Wymieszaną masę wkładamy do wgłębienia, lekko ubijamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na 50 min. Podajemy oddzielnie na talerzu lub jako danie obiadowe połączone np. z ziemniakami i dowolną sałatką lub surówką.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx