Marynowana cukinia z liśćmi selera w słoje

Przepis dostałam od znajomej ,a że znalazłam jeszcze cukinię na bazarze i miałam w nadmiarze liści od selera to postanowiłam ją zrobić w słoje na zimę. I dopiero w tym czasie okaże się czy jest tak dobra do obiadu jak zachwalała znajoma. Zobaczymy, proszę napiszcie mi czy wg tego przepisu robiliście i czy jest smaczna i można ją polecić innym . Z góry dziękuję!

  • Składniki:
  • 2,5 kg miąższu cukinii
  • zalewa:
  • 7 szkl. wody
  • 1,5 szkl. octu jabłkowego
  • 2 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 cebule
  • liście selera
  • 10 ziarenek gorczycy na każdy słój
  • 1 łyżka curry

Wykonanie:

Cukinię obrać, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półokręgi. Zagotować składniki zalewy wraz z gorczycą. Na dno każdego słoja włożyć cebulę, na to słupki cukinii i zalać gorącą zalewą. Na wierzch ułożyć liście selera .Pasteryzować od zagotowania ok. 15 min. Z podanej ilości wyszło mi 7 l słojów. Po wystygnięciu przechować w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx