Paprykowo- czosnkowe udka duszone

Pomysł na udka do piwka lub obiadu albo na obiado-kolację. Polecam!

  • Składniki:
  • udka lub podudzia z kurczaka ( ja miałam 1 kg)
  • 6-7 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz wg uznania

Wykonanie:

Wlać do miski 6 łyżek oleju dodać do tego przyprawy, wymieszać i włożyć do uzyskanej marynaty umyte i oczyszczone mięso. Wstawić na noc do lodówki. Tak zamarynowane mięso przełożyć do garnka z  skropionego  olejem. Polać resztą marynaty z wodą. Dusić do miękkości mięsa i w razie potrzeby uzupełniać wodą. Potem wyłożyć udka , a z powstałego płynu  zrobić sos, zagęszczając go śmietaną zmieszaną z mąką. Chwilę podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posmakować, doprawić solą i pieprzem.   Polać ugotowane ziemniaki , udka sosem i posypać ulubioną zieleniną. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx