Pasta kanapkowa z boczku wędzonego

Pomysł z bloga kulinarnego. Prosty, szybki do wykonania i rewelacyjny w smaku. A wywar w którym gotował się boczuś wspaniale mi posłużył jako baza do zrobienia szybkiej zupy szpinakowej ( patrz następny przepis). Polecam!

  • Składniki:
  • 400 g chudego wędzonego boczku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • majeranek

Wykonanie: Do dużego garnka ( będę potem na tym wywarze gotować zupę szpinakową) dodaję liść laurowy, ziele angielskie  i wkładam boczek wędzony. Gotuję go ok. 30 min do miękkości. Wyciągam, odsączam na sicie i tymczasem robię z wywaru zupę( następny przepis).
Z ostudzonego boczku odkrawam skórę, obieram cebulkę i boczek ugotowany wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę do mielenia . Dodaję do masy musztardę, pieprz, sól i majeranek. Całość mieszam na pastę i smaruję nią kanapki. Naturalne własne , pyszne ,szybkie smarowidło gotowe. Przechowuję w lodówce. Z podanej ilości wyszła mi spora salaterka tego przysmaku. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx