Pesto z jarmużu

Przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych i szkoda, że nie zapamiętałam z jakiej, bo serdecznie bym podziękowała autorowi tego cudownego pesto. W smaku rewelacja, na kanapki z serem, wędliną, twarożkiem lub masełkiem. Do obiadu : ja np. smarowałam nim usmażone schabowe. Do tego jarmuż jest surowy, doprawiony czosnkiem i naturalną fetą. Samo zdrowie i witaminy. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 szklanki obranych z łodyg liści jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pestek słonecznika lub płatków migdałowych
  • 2 suszone pomidory w oleju
  • 30g sera feta
  • 1/4 szkl. oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Do blendera wkładamy oderwane od grubych łodyg liście jarmużu, przedtem umyte i osuszone. Dodajemy drobno pokrojony  obrany czosnek, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika lub płatki migdałowe oraz pokrojone pomidory z oliwy. Zalewamy częścią oliwy i blendujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.  Wkładamy do czystego słoika, na wierzch wlewamy oliwę i zakręcony słoik możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. U nas niestety nie doczekał następnego dnia, bo posmakował nam tak, ze wyjadaliśmy łyżką ze słoika. Zobaczę jarmuż to zrobię następną porcję. Gorąco polecam!

pesto jarmużowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx