Rolada drobiowa ze szpinakiem

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Rolada drobiowa ze szpinakiem

 

Rolada drobiowa ze szpinakiem – przepis. Soczysta, smaczna, dobrze się prezentuje na talerzu i zachęca nawet niejadków do jedzenia.

 

 

  • Składniki (dla 4 osób):
    Rolada
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 plastry dowolnego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • papryka słodka
  • imbir
  • gałka muszkatałowa
  • olej do smażenia
    Panierka
  • 1 łyżki mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka oczyścić z błon i chrząstek, podzielić na 2 części (przekroić wzdłuż). Następnie lekko rozbić przez folię na desce, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odłożyć na talerz.
Teraz należy przygotować farsz. Cebulę i czosnek drobno pokroić, następnie przyrumienić je na oleju. Do tego dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Potem odstawić z gazu i dodać resztę ziół. Wymieszać, ewentualnie posypać solą i pieprzem do smaku. Farsz nałożyć na rozbite filety, a na farsz plastry sera żółtego. Zawinąć roladki (wyjdą 2 sztuki). Panierować je najpierw w mące, potem jajku a na końcu bułce tartej. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać tak, by zakład roladki był na spodzie patelni. Przyrumienić z każdej strony. Usmażone wyłożyć do odsączenia na papierowy ręcznik. Po czym każdą sztukę podzielić na pół tak by były podzielne na 4 osoby.

 

Smacznego 🙂

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx