Rolada drobiowa ze szpinakiem
Rolada drobiowa ze szpinakiem – przepis. Soczysta, smaczna, dobrze się prezentuje na talerzu i zachęca nawet niejadków do jedzenia.
- Składniki (dla 4 osób):
Rolada
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 plastry dowolnego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tymianek
- papryka słodka
- imbir
- gałka muszkatałowa
- olej do smażenia
Panierka - 1 łyżki mąki
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić z błon i chrząstek, podzielić na 2 części (przekroić wzdłuż). Następnie lekko rozbić przez folię na desce, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odłożyć na talerz.
Teraz należy przygotować farsz. Cebulę i czosnek drobno pokroić, następnie przyrumienić je na oleju. Do tego dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Potem odstawić z gazu i dodać resztę ziół. Wymieszać, ewentualnie posypać solą i pieprzem do smaku. Farsz nałożyć na rozbite filety, a na farsz plastry sera żółtego. Zawinąć roladki (wyjdą 2 sztuki). Panierować je najpierw w mące, potem jajku a na końcu bułce tartej. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać tak, by zakład roladki był na spodzie patelni. Przyrumienić z każdej strony. Usmażone wyłożyć do odsączenia na papierowy ręcznik. Po czym każdą sztukę podzielić na pół tak by były podzielne na 4 osoby.
Smacznego 🙂