Rolada serowo-pieczarkowa
- Składniki na ciasto
- 40 dag żółtego sera tartego
- 3 jaja
- 4 łyżki majonezu
- słodka papryka
- oregano
- sól i pieprz
Farsz - 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- vegeta (Przepis na domową vegetę)
- 2 łyżki masła
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- curry
- sól i pieprz
Wykonanie ciasta:
Jaja rozmieszać w miseczce i dodać majonez. Wszystko dobrze wymieszać, po czym dodać tarty ser i przyprawy z solą i pieprzem. Całość połączyć tak by wyszła masa. Przygotować blachę z natłuszczonym na niej papierem do pieczenia. Na to wylać masę (ciasto serowe). Wyrównać i piec w 175 stopniach przez około 20 minut aż masa się zarumieni.
Wykonanie farszu:
Na suchej patelni poddusić pokrojone na drobno pieczarki. Gdy puszczą sok to go odlać. Dodać masło i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę wszystko poddusić. Dodać sól, pieprz, vegetę i wszystko wymieszać. Osobno pozbawić błon filet z kurczaka i przez folię lekko go spłaszczyć.
Wyjąć upieczony placek serowy z papierem, na to nałożyć farsz pieczarkowy tak by boki miały 1 cm z każdej strony luzu (tylko ciasto serowe). Na to równo rozłożyć filet z kurczaka posypany curry. Całość zawijać ciepłe od dłuższego boku w rulon. Końcówka zawinięcia powinna znaleźć się na spodzie. Przełożyć roladę na blachę z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Rolada powinna być rumiana na wierzchu.
Po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia i podawać pokrojoną na gr ok 1 cm na półmisku.Ładnie się prezentuje z pieczenią rzymską.
Smacznego 🙂