Roladki z szynki faszerowane i zapiekane w piekarniku

Efektownie prezentują się na półmisku i są smaczne. Polecam na domowe uroczystości. Przepis inspirowany z jednej z grup kulinarnych.

  • Składniki:
  • 1 kg szynki mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • 1 papryka słodka
  • 200 g boczku wędzonego
  •  2 łyżki musztardy
  • plastry żółtego sera ( tyle ile płatów mięsa)

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno. Pieczarki myjemy, odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, do gorącego wsypujemy cebulę i czosnek , szklimy i w to wkładamy pieczarki. Smażymy wszystko razem aż pozbędziemy się soku z pieczarek. Studzimy.
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2- 3 cm plastry, które rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą, przyprószamy solą i pieprzem. Na każdy tak przygotowany płat nakładamy cienki plastyer boczku, ser żółty i na krawędzi płata 1 część pokrojonej w słupki papryki i 1 łyżeczkę pieczarek smażonych z cebulą i czosnkiem. Rulony zawijamy i miejscem zawinięcia układamy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, polewamy wodą, zamykamy  i przekładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1 godz. a potem odkrywamy, polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze w temp. 180 stopni C 30 min by roladki ładnie nam się zarumieniły. Smacznego!

roladki z szynki faszerowane i pieczone w piekarniku
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx