Ryba po japońsku

Dużo o niej słyszałam, ale zrobiłam dopiero na Sylwestra. Powiem Wam , że konsystencją  i kolorem przypomina rybę po grecku, ale jest szybciej do zrobienia z uwagi na to, że nie trzeba w niej gotować i kroić różnych warzyw. Tylko wyciągam ze swoich zapasów zimowych w słoikach ogórki korniszony i konserwową paprykę, kroję drobno i już mam. Polecam , wszystkim tak zrobiona rybka posmakowała i nie raz zagości na naszym stole.

  • Składniki:
  • 1/2 kg dowolnych filetów rybnych
  • 3 ogórki korniszony
  • kilka kawałków papryki konserwowej odsączonej z zalewy
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • panierka do ryby:
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki
  • zalewa do warzyw:
  • 1/2 szkl. ostrego ketchupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:
Filety rybne odmrozić ( zamrożone), umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 5 cm kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Potem  obtoczyć mąką, włożyć w roztrzepane jajko i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Odłożyć kawałki na ręcznik papierowy.  Cebule pokroić w piórka, obsmażyć do zeszklenia na tym samym oleju na którym smażyliśmy rybę. Po chwili dodać do niej pokrojone w paseczki ogórki konserwowe i paprykę konserwową. Chwilę smażyć, dolać do tego 1 szkl. wody, ketchup, przecier pomidorowy i ewentualnie dolać jeszcze oleju. Dodać cukier, sól i paprykę w proszku zagotować,wymieszać, zdjąć z palnika i wystudzić.  Do półmiska lub miski układamy warstwami: ryby, sos z patelni z warzywami, ryby, sos i na wierzchu ryby polane resztą sosu. Ryę po japońsku można jeść na zimno  z pieczywem jak i też polać na ryż, makaron czy kaszę. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx