Sakiewki naleśnikowe z ricottą i szpinakiem

Kolejny przepis z włoskiej kuchni oczywiście z książki,, Czas na Włochy,,. Polecam!

  • Składniki na naleśniki:
  • 250 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 3 duże jaja
  • 20 g miękkiego masła
  • sól
  • szczypiorek
  • Farsz:
  • 400 g szpinaku
  • oliwa
  • 300 g ricotty
  • 2 jaja
  • 150 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • beszamel

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę ,mleko, dodaj jaja, masło ,sól. Wymieszaj trzepaczką. Rozgrzej patelnię i lekko posmaruj masłem. Usmaż naleśniki. Blanszuj szczypiorek we wrzącej wodzie przez 3 min. Przygotuj farsz: przesmaż szpinak na patelni z odrobiną oliwy. Odstaw do ostygnięcia i drobno posiekaj .Do miski włóż ricottę ,jajka,starty ser, sól i pieprz oraz szpinak.Wymieszaj, ułóż na środku każdego naleśnika. Zamknij formując kształt sakiewki. Zblanszowanego szczypiorku użyj jako sznurka. Umieść sakiewki na blasze wtłożonej papierem do pieczenia, na każdą wyłóż nieco beszamelu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 20 minut. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx