Śledzie w jogurcie

Śledzie w jogurtowej marynacie

Śledzie w jogurtowej marynacie

 

  • Składniki:
  • 1 wiaderko śledzi a’la Matyjas
    Marynata:
  • 2 szklanki wody
  • cukier i sól
  • 1/3 szklanka octu jabłkowego (może być spirytusowy)
  • 2 cebule
    Sos:
  • jogurt naturalny gęsty duży
  • parę łyżek marynaty
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 jabłka
  • liść laurowy

 

Wykonanie:

Śledzie odlewamy z zalewy w wiaderku. Zalewamy je zimną wodą, którą parę razy zmieniamy. Śledzie powinny moczyć się ok 2 godziny, po czym na sicie je odsączamy. W tym czasie robimy zalewę. Składniki marynaty łączymy w garnku i przegotowujemy ją. Studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy odsączone śledzie i tak je w niej trzymamy przez co najmniej 2 dni. Następnie wyciągamy śledzie i je kroimy na kilku cm kawałki. Osobno w miseczce rozmieszać należy jogurt z paroma łyżkami marynaty tak by powstał sos, do którego wkładamy pokrojona w kostkę cebulę, ogórki konserwowe oraz jabłka bez skóry. Całość połączyć ze śledziami i przełożyć na półmisek. Można też je przechowywać kilka dni w lodówce zamknięte w słoikach.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx