Słonecznikowiec

Upiekłam ciasto o nazwie słonecznikowiec. Przepis z jednej z grup kulinarnych.  Ciasto było bardzo smaczne , chrupiące i miękkie. Bardzo dziękuję za przepis i podaję dalej. Ciasto najlepsze na drugi dzień po nocnym pobycie w lodówce. Trochę się bałam , bowiem studzony słonecznik prażony w karmelu twardnieje, jednak  w lodówce  zrobił się miękki.  Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 8 jaj ( z tego 2 żółtka na krem)
  • 1/2 szxkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na krem:
  • 1250 l mleka 9 5 szkl.)
  • 3 budynie bez cukru
  • 2 żółtka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Składniki na prażony słonecznik:
  • 350 g ziaren słonecznika
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • Składniki na poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtka. Z tego 2 żółtka odłożyć na krem. 8 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do tego dodawać stopniowo pół szkl. cukru ciągle ubijając .Po zmiksowaniu  cukru dodawać po 1 żółtku ( 6 szt). Suche składniki ze sobą połączyć przesiewając je przez sito. Odłożyć mikser i za pomocą drewnianej łyżki wkręcać w ciasto suche składniki delikatnie. Wlać do blaszki z papierem do pieczenia i 2wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 25 min. Wystudzić na kratce. wystudzone ciasto przedzielić na pół.

Wykonanie kremu:
Do dużego garnka wlać 1 l mleka i zagotować. W tym czasie w 1 szkl. mleka rozmieszać 3 budynie, , mąkę, żółtka i cukry tak by nie było grudek. Mieszaninę wlać na wrzące mleko i mieszać ciągle gotując na małym ogniu aż uzyska się konsystencję gęstego budyniu. Przykryć szczelnie folią by nie zrobił się kożuch i wystudzić. W mikserze na gładką masę zmiksować masło dodając do niego po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Musi wyjść gładki krem.

Wykonanie prażonego słonecznika:

Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję cukry i na małym ogniu wszystko rozpuszczam. do masy dosypuję słonecznik i mieszając prażę go w karmelu. Następnie na blachę od piekarnika wkładam papier do pieczenia i wlewam wszystko na niego. Rozkładam i w temp. 190 stopni C prażę przez 20 min w tym, że co 5 min mieszam te ziarenka w karmelu by się nie przypaliły.

Wykonanie ponczu:
Zaparzyć kawę zalewając gorącą wodą i wymieszać z cukrem.

Składanie ciasta:

Do blaszki wkładam 1 blat biszkoptu. Nasączam go ponczem. Kładę na niego 1/3 kremu, na to 2 blat biszkoptu, następnie  nasączamy go ponczem i kładziemy 1/3 kremu, a na wierzch przestudzony prażony skarmelizowany słonecznik. Całość wstawiam na noc do lodówki. Smacznego!

słonecznikowiec
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx