Logo - PyszneBoDomowe.pl

Andruty – wafle domowe



Wafle domowe: Andruty

 

Andruty robię wtedy, gdy nie chce mi się piec, a mam ochotę na coś słodkiego. Podałam wiele wariantów kremów do tych wafli. Wybierz, który ze smaków wafli domowych przypadł najbardziej Ci do gustu 🙂

 

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie suchych wafli andrutów
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
    W zależności jaki chcemy mieć smak wafli dajemy:
  • jeżeli czekoladowe: 2 łyżki kakao
  • jeżeli kawowe: 2 łyżki kawy suchej rozpuszczalnej
  • jeżeli kokosowe: 2 łyżki wiórków kokosowych
  • jeżeli migdałowe: 2 łyżki sproszkowanych migdałów
  • jeżeli orzechowe: 2 łyżki zmielonych orzechów

 

Wykonanie:

Ja zrobiłam czekoladowe i takie są na zdjęciu. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (na dno patelni nalewam wodę, na to stawiam miskę emaliowaną, można mały rondelek i na małym ogniu miksuję wbite jaja z cukrem do momentu uzyskania białej masy). Całość przełożyć na stół i dalej miksować aż powstanie gęsty krem. Osobno zmiksować masło z mlekiem w proszku i kakaem. Do tego stopniowo stale ubijając na mniejszych obrotach miksera dodawać ubity krem jajeczno-cukrowy. Można do tego dodać kilka kropel rumu, ale to wg uznania. Wafle smarować z jednej strony powstałym kremem, układając jeden na drugi. Na końcu musi się znaleźć suchy wafel. Całość przykryć papierem do pieczenia tak by „opatulić” boki i obciążyć (najczęściej na noc ustawiam parę słoików z zaprawami). Rano wszystko ściągnąć. Pod wafle podłożyć deseczkę i równo pokroić wafelki.

 

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz