Andruty – wafle domowe

Wafle domowe: Andruty
Andruty robię wtedy, gdy nie chce mi się piec, a mam ochotę na coś słodkiego. Podałam wiele wariantów kremów do tych wafli. Wybierz, który ze smaków wafli domowych przypadł najbardziej Ci do gustu 🙂
- Składniki:
- 1 opakowanie suchych wafli andrutów
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 łyżki mleka w proszku
W zależności jaki chcemy mieć smak wafli dajemy: - jeżeli czekoladowe: 2 łyżki kakao
- jeżeli kawowe: 2 łyżki kawy suchej rozpuszczalnej
- jeżeli kokosowe: 2 łyżki wiórków kokosowych
- jeżeli migdałowe: 2 łyżki sproszkowanych migdałów
- jeżeli orzechowe: 2 łyżki zmielonych orzechów
Wykonanie:
Ja zrobiłam czekoladowe i takie są na zdjęciu. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (na dno patelni nalewam wodę, na to stawiam miskę emaliowaną, można mały rondelek i na małym ogniu miksuję wbite jaja z cukrem do momentu uzyskania białej masy). Całość przełożyć na stół i dalej miksować aż powstanie gęsty krem. Osobno zmiksować masło z mlekiem w proszku i kakaem. Do tego stopniowo stale ubijając na mniejszych obrotach miksera dodawać ubity krem jajeczno-cukrowy. Można do tego dodać kilka kropel rumu, ale to wg uznania. Wafle smarować z jednej strony powstałym kremem, układając jeden na drugi. Na końcu musi się znaleźć suchy wafel. Całość przykryć papierem do pieczenia tak by „opatulić” boki i obciążyć (najczęściej na noc ustawiam parę słoików z zaprawami). Rano wszystko ściągnąć. Pod wafle podłożyć deseczkę i równo pokroić wafelki.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz