Zastosowanie przypraw w domowej kuchni
- bazylia – jest przyprawą stosowaną do wszystkiego, co pomidorowe i paprykowe oraz do twarogu;
- czarnuszka – ciemnymi ziarenkami posypuję bułeczki drożdżowe, rogale i inne słone wypieki. Świetna do sałatek i pieczonego buraka. Starsi ludzie mówili, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci. Nazwana złotem faraonów. Podobno napar z niej leczy trądzik;
- curry – aromatyczna pikantno- słodka przyprawa z Indii. W środku jest mieszanina ziół: kozieradki,gałki muszkatołowej, pieprzu, chili, czosnku, kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, cynamonu i imbiru. Stosuję do dań drobiowych, mięsnych, z ryżu i warzywnych. Bez curry nie wyobrażam sobie mojej sałatki ryżowo- drobiowej z ananasem. Spala tłuszcz w organizmie;
- cynamon – słodka przyprawa bez której nie można sobie wyobrazić szarlotki. Makaron z twarogiem i cynamonem to hit i ulubiona potrawa Rysia;
- cząber – stosowany do ciężkostrawnych dań strączkowych i zup. Usuwa wzdęcia a jego zapach zmniejsza ból głowy;
- estragon – posiada słodkawy zapach i korzenno-ziołowy smak. Pobudza apetyt i reguluje trawienie. Stosuje się do mięs, farszów, twarogu, sałatek warzywnych. Smaczny jest pod postacią masła estragonowego. Używa się go do kiszenia ogórków, bo wpływa na ich trwałość i jędrność;
- bertram – przyprawa św. Hildegardy oczyszczająca jelita z niestrawionych części pokarmu. Dodaję szczyptę do zup i sosów;
- galgant – również przyprawa Hildegardy, zwana alpinią lekarską. Jest ostra dlatego szczypta dodana do potraw wystarczy. Bardzo zdrowotna przyprawa należąca do grupy kłączy imbirowatych. Dodaję do zup, sosów, gulaszu.Pomaga w chorobach serca, bólach kręgosłupa, reumatycznych,jest środkiem na wzdęcia i mdłości;
- gałka muszkatołowa – doskonała do brokuła, szpinaku, kalafiora. Zwana jest zielem młodości,zwalcza wolne rodniki;
- goździki – to suszone pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Nie wyobrażam sobie kompotu wigilijnego bez goździków czy też czerwonej kapusty czy jabłek pieczonych, gruszek konserwowych w zalewie octowej. A jakże pięknie pachnie w domu gdy nadziejemy goździkami pomarańcze;
- imbir – korzenny aromat, gorzkawo-pikantny smak jest używany do mięs, ryb, warzyw, napojów rozgrzewających. Rosół doprawiony imbirem nabierze egzotyczny charakter, a sos pomidorowy zachwyci korzenną nutą wszystkich smakoszy;
- kardamon – rozgniecione ziarnka można dodać do kasz, ryżu ,koktajli;
- kmin rzymski – zwany inaczej kuminem. Dodaje się do zup. Polecany dla tych którzy cierpią na zaparcia;
- kolendra – jedna z najstarszych roślin świata, doskonała do dań jednogarnkowych, dyni i zup;
- koper włoski – używany do wszystkiego, oczyszcza i zmniejsza stany zapalne jelit. Napary i herbatki świetnie nawilżają organizm;
- kurkuma – inaczej nazwana szafranem indyjskim. Świetna do barwienia ryżu, poprawy kolorytu zup i sosów. A jego szczypta dodana do ciast drożdżowych i biszkoptowych, nada im pięknego żółtego koloru. Zabija grzyby, bakterie, działa oczyszczająco na organizm. Niektórzy twierdzą, że jest przyprawą przeciwnowotworową;
- kminek – nie wyobrażam sobie własnej roboty kapustę kiszoną bez kminku, dodaję go również do bigosu i fasolowej czy grochówki;
- lubczyk – mój ogrodowy stosuję do zup i lecza oraz dosmaczam nim dania jednogarnkowe;
- majeranek – to moja ulubiona przyprawa do mięs, zup,sosów.Roztarta w dłoni pięknie pachnie a jej olejki eteryczne zwalczają katar;
- słodka papryka – do drobiu, bigosu, sosów pomidorowych i zup;
- tymianek – dodaję do marynaty do mięs, ryb. Konserwuje on żywność;
- oregano – do sałatek, surówek, pizzy, dań jednogarnkowych z pomidorami w tle;
- rozmaryn – gałązki rozmarynu stosuję do mięs pieczonych i ryb;
- wanilia – laski wanilii przekrawam wzdłuż i mieszam z cukrem pudrem. W ten sposób mam zdrowy domowy cukier waniliowy niezbędny do ciast i deserów;
Sposób przechowywania olejów
Tylko olej lniany przechowujemy w lodówce, inne oleje poza nią. Najzdrowszy dla organizmu ludzkiego jest olej kokosowy.
Warzywa zasadowe/Owoce zasadowe/Zamienniki cukru
Warzywa zasadowe odkwaszające nasz organizm to: karczoch, brokuł, szparag, kalafior, fenikuł, kapusta, jarmuż, dynia, por, pomidor, burak, cukinia, nać pietruszki, marchew, seler, czosnek, papryka, kalarepa, kukurydza, cebula i bakłażan.
Owoce zasadowe: awokado, grejpfrut, cytryny, limonka, daktyl, figa, jabłka, gruszki, banany, mango, kokos, ananas i winogrono.
Najzdrowsze odkwaszacze: kasza to jaglana, fasolka adzuki, siemię lniane, pestki dyni oraz sezam.
Zamiennik cukru to: stewia, ksylikol i miód.
Najzdrowsza sól to sól himalajska.
Szybka posypka na np. kalafior, fasolkę szparagową czy kluski
Większą ilość bułki tartej rumienię na suchej patelni (uważać by nie przypalić). Następnie studzę, przekładam do słoika i kładę do lodówki. Posypuję danie i polewam bułkę zarumienionym stopionym masełkiem.
Sposób na domowy nabiał
Pamiętaj mleko tylko niepasteryzowane nadaje się do produkcji domowego twarożku, serwatki oraz produktów takich jak: zsiadłe mleko, śmietana, masło, maślanka.
Z 600 ml domowej śmietanki można ubić ok. 150g masła, a z tego co zostanie płynu po odciśnięciu mamy maślankę ok. 400ml.