Cukinia w śmietanie

 

Gorące, upalne lato wszystkim daje nam się we znaki. W takim czasie najlepiej smakuje coś lekkiego. Na szczęście cukinia obrodziła a i stragany aż się uginają od niej. Więc warto z niej coś zrobić niedrogiego , mało pracochłonnego i smacznego.Pragnę podzielić się z Wami przepisem , który ma wszelakie zastosowanie. Albowiem można taką cukinię podawać jako danie kolacyjne z pieczywem lub jako dodatek do obiadu jako jarzynkę. Ja podałam z ziemniakami i pieczonymi filetami z kurczaka. Dowolnie możecie komponować dania. Tak przyrządzona cukinia dobra jest z ryżem , kaszą , makaronem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml  śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki wody
  • zielony koperek

Wykonanie:

Roztopić masło i na nim zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej dołożyć obraną , pozbawioną środka, pokrojoną w kostkę cukinię. Wlać wodę i dodać sól. Smażyć do wyparowania wody. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać sos sojowy, przyprószyć do smaku świeżo mielonym pieprzem a na końcu wlać śmietanę. Dusić wszystko do zgęstnienia. Na końcu przyprószyć posiekanym drobno zielonym koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx