Makowiec

Makowiec

Makowiec

 

Makowiec to świąteczny rarytas pieczony na Boże Narodzenie.W przepisie są porady co zrobić, by mak trzymał się ciasta.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag rozpuszczonego masła
  • 1 całe jajo i 6 żółtek
  • 5 dag drożdży świeżych lub 18 g drożdży suchych
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli
    Masa
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżki rumu

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicę w dołek wkruszać drożdże, wlać pół szklanki ciepłego mleka. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i to wlać do mąki. Wszystko wyrabiać ręką, dodając pół szklanki mleka oraz rozpuszczone masło. Wyrabiać tak długo aż w cieście rozkrojonym na pół pokażą się dziurki w środku. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić (musi powiększyć objętość o połowę). Po tym jeszcze raz wyrobić i podzielić je na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt i na każdą rozsmarować gotową masę makową z puszki, tak by smarowanie zacząć od swojej strony, pozostawiając po bokach i na drugim szerszym końcu po 2 cm ciasta z 3 stron. Zrolować ciasto. Zawinąć końcówki węższe, a zakład ma znaleźć się pod spodem. Roladę każdą osobno zawinąć w papier do pieczenia KONIECZNIE zostawiając 2 cm luzu u góry, by nie rozwarstwił się mak od ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni C ok. godzinę. Wystudzić rolady, ściągnąć z wystudzonych papier i nałożyć lukier np. z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny. Można udekorować dowolnie, ja robiłam zygzaki rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx