Logo - PyszneBoDomowe.pl

Zastosowanie przypraw w domowej kuchni


Sposób przechowywania olejów

Tylko olej lniany przechowujemy w lodówce, inne oleje poza nią. Najzdrowszy dla organizmu ludzkiego jest olej kokosowy.


Warzywa zasadowe/Owoce zasadowe/Zamienniki cukru

Warzywa zasadowe odkwaszające nasz organizm to: karczoch, brokuł, szparag, kalafior, fenikuł, kapusta, jarmuż, dynia, por, pomidor, burak, cukinia, nać pietruszki, marchew, seler, czosnek, papryka, kalarepa, kukurydza, cebula i bakłażan.
Owoce zasadowe: awokado, grejpfrut, cytryny, limonka, daktyl, figa, jabłka, gruszki, banany, mango, kokos, ananas i winogrono.
Najzdrowsze odkwaszacze: kasza to jaglana, fasolka adzuki, siemię lniane, pestki dyni oraz sezam.
Zamiennik cukru to: stewia, ksylikol i miód.
Najzdrowsza sól to sól himalajska.


Szybka posypka na np. kalafior, fasolkę szparagową czy kluski

Większą ilość bułki tartej rumienię na suchej patelni (uważać by nie przypalić). Następnie studzę, przekładam do słoika i kładę do lodówki. Posypuję danie i polewam bułkę zarumienionym stopionym masełkiem.


Sposób na domowy nabiał

Pamiętaj mleko tylko niepasteryzowane nadaje się do produkcji domowego twarożku, serwatki oraz produktów takich jak: zsiadłe mleko, śmietana, masło, maślanka. Z 600 ml domowej śmietanki można ubić ok. 150g masła, a z tego co zostanie płynu po odciśnięciu mamy maślankę ok. 400ml.