2 razy kurka

Pod tą nazwą kryją się polędwiczki z kurczaka z grzybami kurkami. Smakowite danie zarówno obiadowe lub obiado- kolacyjne. Polecam!

  • Składniki:
  • Porcja  ok. 300 g polędwiczek z kurczaka)
  • 200 g lub więcej  grzybów kurki
  • 1 śmietana 30% mała
  • 1 łyżka mąki
  • dowolne ulubione przyprawy ( ja dałam sól, pieprz, wegetę domową)
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Wykonanie: Polędwiczki umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym, posolić, dodać przyprawy i obsmażyć na oleju. Dołożyć do nich umyte i oczyszczone oraz pokrojone kurki oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę. Całość jeszcze smażyć chwilę stale mieszając. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody i dusić do miękkości mięsa. Do śmietany dodać mąkę, dobrze wymieszać, dodać do tego gorący wywar z patelni wymieszać i dodać do potrawy. Dusić pod przykryciem do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Wyłączyć i przyprószyć drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx