Proste do zrobienia i bardzo smaczne. Można je zjeść z pajdą chleba lub zaserwować na obiad z gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( u mnie z szynki)
- 1/2 szkl. kaszki manny
- sól i pieprz
- 1 jajo
- przyprawy: czosnek granulowany suszony, chili wg uznania
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub chrzanowej
- 1 mały przecier pomidorowy
- 1 cebula
- mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
- olej rzepakowy do smażenia
- bulion lub woda
- zielony koperek
Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski i dodać do niego kaszkę manną, rozbełtane jajko, sól i pieprz oraz przyprawy i musztardę. Wszystko wyrobić na klejącą się masę. zwilżonymi rękoma lepić małe pulpeciki a następnie obtaczać je w mące. Rozgrzać olej i na nim przesmażyć do rumianego koloru mięso z każdej strony. Wyjąc je z patelni na bok i na tym samym oleju zeszklić pokrojoną cebulkę. Spowrotem włożyć pulpeciki i wszystko zalac bulionem lub przegotowaną wodą. Dusić ok. 20 min a potem dołozyć mały przecier pomidorowy rozmieszany z wodą. gotowac do uzyskania konsystencji sosu. Dosmaczyć jeszcze sos solą i pieprzem. na koniec wszystko posypac drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!



