Jabłecznik królewski wysoki

Jabłecznik zrobiłam wg przepisu z  bloga ,,Moja kuchnia”. Składniki i wykonanie jak w podanym przepisie, jednak sposób składania owego jabłecznika inny. Placek wychodzi wysoki i z uwagi na grubość biszkopta, podzieliłam go na 2 części, a autorka przepisu robiła warstwa na warstwie. Niemniej wypiek się udał i wyszedł bardzo smaczny. Polecam!

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 całych jaj
  • 320 g cukru( możesz dać mniej)
  • 2 łyżki oleju
  • 270 g maki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na masę jabłeczną:
  • 2 słoje litrowe jabłek prażonych
  • 3 galaretki cytrynowe
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe

Wykonanie biszkoptu:

Całe jaja z cukrem i solą ubić na puch. Potem delikatnie dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. na końcu wlać olej ciągle mieszając. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C i piec ok 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić placek. Przekroić go wzdłuż na 2 części.

Wykonanie masy jabłecznej:
Jabłka prażone gotować z galaretkami suchymi tak długo aż się w nich rozpuszczą. Masę mieszać aby się nie przypaliła. Gorącą masę jabłeczną przelewamy na 1 część biszkoptu i ją przykrywamy 2 częścią biszkoptu.

Wykonanie masy śmietanowej:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody. Mieszamy i studzimy do jej lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno i dodajemy cały czas ubijając po 1 łyżce tężącej galaretki .Robot ustawiamy na najwyższe obroty dzięki temu śmietana nam się nie zważy. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt, który jest na wierzchu placka. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!
Uwaga!
Placek jest wysoki i dlatego proponuję podwyższyć boki formy papierem do pieczenia lub zrobić podwyższony rant wszystkich boków z foli aluminiowej.
Na masę śmietanową przed podaniem można zetrzeć czekoladowe wiórki.

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx