Już kiedyś robiłam podobne roladki zapiekane w piekarniku, a teraz przepis na duszone w aksamitnym sosie śmietanowo-grzybowo- mięsnym. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg szynki ( mięso pokrojone na cienkie płaty i rozbite)
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w paseczki
- papryka czerwona pokrojona w paseczki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- ser żółty pokrojony w plastry
- musztarda do smarowania
- bulion lub woda
- przyprawy:
- sól i pieprz
- papryka słodka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- do sosu:
- suszone grzyby
- śmietanka mała 30%
- 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- koperek zielony do posypania
- olej do smażenia lub smalec
Wykonanie:
Rozbite płaty mięsa osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować każdy musztardą a następnie na każdy płat ułożyć plaster sera a na nim po pasku: papryki, ogórka i piórko cebuli. zwinąć wszystko w roladki. Spiąć wykałaczką i na gorącym oleju obsmażyć roladki z każdej strony. Dodać resztę cebuli, pokruszone suszone grzybki i wszystko zalać bulionem lub przegotowaną wodą i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. w razie potrzeby podlewać wodą i w trakcie duszenia przekręcać roladki. Miękkie wyciągamy na bok i robimy sos. Do kubka wkładamy mąkę i zalewamy ją śmietanką, która musimy zahartować wywarem z duszącego się mięsa. Dobrze wymieszać i na gotujący się wywar wlać zawartość kubka ciągle mieszając by nie było grudek. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Dosmaczamy przyprawami, mieszamy i dodajemy odłożone na bok roladki już bez wykałaczek. Wszystko przyprószamy zielonym koperkiem. Podajemy do ziemniaków gotowanych , ryżu, kaszy, klusek lub makaronu. Smakują tez z pajdą chleba. Smacznego!

Przepis na podobne roladki ale duszone w piekarniku:


