Agrest z truskawkami w słojach

Agrest z truskawkami

Agrest z truskawkami w słojach

 

Agrest z truskawkami – przetwory. Kwaśny agrest i słodkie truskawki to połączenie znakomite. Owoce wykorzystuję do placka np. skubańca i deserów a wytworzony sok jest bazą kompotów.

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 szklanki agrestu zielonego
  • cukier do smaku
  • 1 l wody

 

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i wrzucić do garnka, zasypać dowolną ilością cukru i chwilę podgotować aż utworzy się syrop truskawkowy. Agrest umyć, oczyścić z końcówek i każdy ponakuwać igłą. Słoje wyprażyć i do każdego włożyć do 3/4 wysokości agrest oraz zalać go syropem z truskawkami. Dobrze zakręcić i pasteryzować od wrzenia ok. 10 minut.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx