Syrop i dżem wiśniowy
Lipiec to czas zbioru wiśni. Z jednego wiadra zebranych wiśni zrobiłam 7 butelek syropu i 7 słoików dżemu, który świetnie pasuje do lodów, deserów, naleśników, herbaty oraz na kanapki. Najwięcej czasu zajęło mi rwanie wiśni i ich pestkowanie, ale w efekcie mam zapasy na zimę.
- Składniki:
- 1 wiadro wiśni
- sok z 3 cytryn
- 2 kg cukru (można więcej wg uznania)
- drylownica do wiśni
- blender
- miski
- duży garnek z grubym dnem
- słoje i butelki dobrze wyprażone w piekarniku
- sito, lejek
Wykonanie:
Wiśnie obrać, umyć i osuszyć na sicie. Wydrylować pestki, same owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i zblendować (uwaga pryska, dlatego na garnek nakładam folię z otworem na blender).
Ściągnąć folię i wyjąć blender. Do wiśniowego miąższu dodaję cukier i sok z cytryn. Dobrze wszystko wymieszam i zagotowuję ok. pół godz od zagotowania na małym ogniu. Następnie przez sito przelewam do lejka z podstawionymi butelkami syrop wiśniowy, a pozostający na sicie miąższ wkładam do garnka i zagotowuję jeszcze ok. 15 minut. Przekładam do słoików. Zarówno syrop jak i dżem pasteryzuję od zagotowania ok. 10 minut. Wykładam do góry dnem i studzę, a następnie przechowuję w chłodnym miejscu.