Ogórki małosolne z miodem

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne z miodem

 

Ogórki są dobre do jedzenia po 3 dniach – polecam- przepis sprawdzony!

 

  • Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
  • 6 płaskich łyżeczek soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 mała główka czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper z baldachimem i łodygą

 

Wykonanie:
Ogórki umyć i włożyć do miski. Zalać na 2 minuty wrzącą wodą. Przygotować duży słój, na dno układać koper, obrany i podzielony na ząbki czosnek, gorczycę i ziarna czarnego pieprzu. Ogórki ułożyć do dużego słoja pionowo (ja układam jasną stroną do góry), tak by ciasno były obok siebie. W letniej wodzie rozpuścić sól, cukier i miód. Zalać tym ogórki. Obciążyć talerzykiem lub zakręcić nakrętką. Odstawić na 3 dni. Potem można jeść ogórki.
Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx