Ogórki małosolne z miodem
Ogórki są dobre do jedzenia po 3 dniach – polecam- przepis sprawdzony!
- Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
- 6 płaskich łyżeczek soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 mała główka czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- koper z baldachimem i łodygą
Wykonanie:
Ogórki umyć i włożyć do miski. Zalać na 2 minuty wrzącą wodą. Przygotować duży słój, na dno układać koper, obrany i podzielony na ząbki czosnek, gorczycę i ziarna czarnego pieprzu. Ogórki ułożyć do dużego słoja pionowo (ja układam jasną stroną do góry), tak by ciasno były obok siebie. W letniej wodzie rozpuścić sól, cukier i miód. Zalać tym ogórki. Obciążyć talerzykiem lub zakręcić nakrętką. Odstawić na 3 dni. Potem można jeść ogórki.
Smacznego 🙂