Placek kruszonkowy z wiśnią

Placek kruszonkowy z wiśnią

Placek kruszonkowy z wiśnią

 

Placek kruszonkowy z wiśnią – przepis. Uwielbiacie kruszonkę wyjadać z placka i do tego macie zamrożone białka, które pozostały z innych wypieków? Ten placek to tylko sama kruszonka, wiśnie i piana z białek. Niebo w gębie – polecam!

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    Składniki dodatkowe:
  • 2 garście wydrylowanych wiśni
  • na pianę: dowolna ilość białek rozmrożonych, szczypta soli i pół szklanki cukru

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i rozdrobnić na piasek. 3/4 tego piasku kruszynkowego wykleić na blachę przedtem wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Lekko docisnąć. Na to wyłożyć pozbawione pestek wiśnie ok. 2 garści. Na owoce nałożyć ubitą pianę z białek (ja miałam 6 białek i ubiłam z 1/2 szklanki cukru). Na całość nasypać resztę kruszonkową piasku. Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni C 40 minut.
Smacznego! 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx