Niezawodne korniszony
Przepis od lat stosowany w mojej rodzinie. Niezawodne i smaczne ogórki korniszony do sałatek, do bezpośredniego jedzenia. Jak kto lubi!
- Składniki na 1 słoik litrowy:
- małe ogórki surowe (ile się zmieści w słoju)
- 1 marchew
- 1 chrzan
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 baldachimy kopru z łodygami
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- gorczyca biała – kilka ziaren
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Zalewa na 4 słoiki 1 litrowe: - 1,5 litra wody
- 250 ml octu 10%
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Na dno słoika kładę gorczycę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, na to: kilka plasterków marchwi surowej, 2 ząbki czosnku przekrojonego na pół i baldachim kopru. Między to upycham ogórki surowe, chrzan i liście laurowe z pozostałymi plastrami marchwi. Składniki zalewy zagotowuję i gorącą zalewam słój. Pasteryzuję ok 15 minut.
Smacznego!