Kompot jabłkowo-miętowy

Kompot jabłkowo-miętowy

Kompot jabłkowo-miętowy

 

Doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Najczęściej robię go z jabłek papierówek.

 

  • Składniki:
  • dowolna ilość jabłek ok 3 szt na osobę
  • woda
  • cukier do smaku
  • 2-3 gałązki świeżej mięty lub garść ususzonej
  • 2-3 goździki

 

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na dowolne kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Wsypać cukier ( ja na 3 l wsypuję ok 5 łyżek) i dodać gałązki mięty i goździki. Jeżeli macie miętę suszoną to wkruszyć same listki bez łodyg. Wszystko zagotować do rozpadnięcia się kawałków jabłek. Gotowe!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx