Kluski ruskie
Przepis na kluski ruskie. Jeżeli z obiadu zostaną wam ziemniaki gotowane, to je rozgniećcie widelcem i będą podstawowym składnikiem do zrobienia klusek ruskich.
- Składniki:
- miseczka rozgniecionych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 opakowanie twarogu (ok. 200g)
- sól i pieprz
- dowolne zioła do smaku (np. majeranek lub oregano)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna w ilości takiej by ciasto nie kleiło się do rąk
Wykonanie:
Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto (kula). Podzielić ją na 4 części. Każdą część osobno przenieść na stolnicę i zrobić z niej wałek. Podzielić go na 3 cm odcinki i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. Przełożyć łyżką cedzakową na sito. Potem na talerze (do bezpośredniej konsumpcji) albo przelać na sicie zimną wodą, gdy obciekną przełożyć do pojemników i włożyć do zamrażalki. Kluski smakują polane śmietaną lub przesmażonym boczkiem wędzonym z cebulką.