Sałatka cukiniowa w zalewie słodko-kwaśnej
Moja ulubiona sałatka. Sałatka cukiniowa ma wspaniały smak, a kolorystyka warzyw w niej zawartych skłoni niejednego niejadka do jej skonsumowania. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg cukinii młoda ze skórką, starsza obrana ze skórki)
- 1/2 kg marchwi
- 2 różnokolorowe papryki
- 3 cebule
Na zalewę: - 3/4 szklanki octu 10% lub jak kto woli łagodniejszy smak to octu jabłkowego
- 3,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- niecałe pół łyżki soli niejodowanej
- 8 ziaren pieprzu
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować w dużym garnku. Gdy będzie wrzeć to do niej wrzucić pokrojoną na plastry cukinię i marchew (ja to robię za pomocą elektrycznej szatkownicy do warzyw). Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski i też wrzucić do zalewy. Dobrze wymieszać i wszystko razem od wrzenia gotować ok. 15 minut. Włożyć do słoi wraz z zalewą. Gorące zakręcić. Jeżeli będzie wyjedzone w ciągu miesiąca to można słoje przechowywać w lodówce, a jeżeli robimy zapasy na zimę to takie słoje pasteryzujemy od wrzenia ok. 10 minut. Potem przekładamy w chłodne miejsce, do spiżarni lub piwnicy. Polecam, sałatka jest przepyszna! Do drugiego dania obiadowego i do kolacji.