Śmietankowy łaciatek
Zainspirował mnie przepis siostry Faustyny na to ciasto i oto jaki wyszedł placek. Śmietankowy łaciatek jest miękki, wilgotny i smakiem przypominający owocowy sernik z kruszonką. A że ja zastosowałam do jego zrobienia budynie czekoladowe (siostra podała waniliowe) – wyglądem przypomina mi łaciatka i stąd ta nazwa.
- Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowo- budyniowa: - 2 duże pojemniki śmietany 18% = 80 dag
- 2 budynie suche waniliowe (ja dałam czekoladowe)
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- owoce wg uznania (ja dałam wypestkowane śliwki)
Wykonanie:
Ciasto – oddzielić żółtka od białek. Do samych żółtek dodać resztę podanych składników na ciasto i ręką zrobić kruszonkę. 3/4 kruszonki nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa – białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Potem stopniowo wlewać śmietanę i dalej ucierać, a na końcu wsypać suche budynie. Wymieszać dobrze masę.
Na 3/4 ciasta kruszynkowatego poukładać owoce, na nie wlać masę śmietanowo-budyniową. Pozostałe ciasto kruszonkowe powysypywać na masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 55 minut – 1 godziny.
Smacznego!