Fasolkowe leczo

Fasolkowe leczo

Fasolkowe leczo

 

Fasolkowe leczo powstało spontanicznie, bowiem miałam w nadmiarze fasolkę szparagową i chciałam z niej stworzyć danie ciepłe kolacyjne. Połączyłam kilka składników i domownikom smakowało. Spróbujcie i oceńcie sami.

 

  • Składniki:
  • ok. 1/2 kg fasolki szparagowej
  • kilka lasek dowolnej kiełbasy
  • 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli do gotowanej fasolki
  • 2 cebule

 

Wykonanie:
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wodzie posolonej 1 łyżką soli i 1 łyżeczką cukru. Fasolka ma być ugotowana, a nie rozgotowana! Ugotowaną fasolkę odsączyć z wody i przełożyć do rondla. Na patelni z olejem zeszklić 2 drobno pokrojone cebule i połączyć je z ugotowaną fasolką. Kiełbasę pokroić na dowolne plasterki, podsmażyć na patelni w której szkliliśmy cebulę, wrzucić do rondla z fasolką i cebulą. Wlać koncentrat lub przecier pomidorowy, dodać pozostałe składniki oprócz pomidorków koktajlowych i zagotować. Na końcu dosmaczyć solą, pieprzem i wrzucić pomidorki koktajlowe. Podawać z dowolnym pieczywem. Smacznego!

To danie bez kiełbasy dla będzie również smacznym posiłkiem dla wegetarian. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx